Καθηγητές Μαθήματος
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αναλυτικά, οι φοιτητές/ήτριες με την ολοκλήρωση του μαθήματος θα πρέπει να είναι σε θέση:
- Να αντιλαμβάνονται το τεχνολογικό φαινόμενο στην Ελλάδα ως ιστορική διαδικασία και ως τμήμα της ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας.
- Να επιδεικνύουν και να οφελούνται από μια στοιχειώδη εξοικείωση με την ελληνική ιστορία του εικοστού αιώνα.
- Να αντιλαμβάνονται τη «μεταφορά τεχνολογίας» ως ιστορική διαδικασία και κοινωνικό διακύβευμα.
- Να αντιλαμβάνονται τις έμφυλες διαστάσεις του τεχνολογικού φαινομένου στην Ελλάδα.
- Να προσεγγίζουν με κριτικό τρόπο -και συνεπώς να κατανοούν καλύτερα- τον δημόσιο λόγο περί τεχνολογίας στην Ελλάδα.
- Να συσχετίζουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους ως μηχανικοί, επιστήμονες ή ερευνητές, με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται αυτή η δραστηριότητα.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
- Αυτόνομη εργασία.
- Κριτική σκέψη.
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
- Δεξιότητες γραπτού και προφορικού λόγου.
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
- Επίδειξη κοινωνικής επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου.
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγικές έννοιες – Το τεχνολογικό φαινόμενο και οι «χώρες της περιφέρειας» – «Τεχνολογική υστέρηση», «βιομηχανική υστέρηση» και ελληνική ιστορία – Μια βασική περιοδολόγηση της ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας του τεχνολογικού φαινομένου στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα – Εισαγωγή στην έννοια του «ενεργού δέκτη» της τεχνολογίας.
- Εισαγωγικές έννοιες – Η ιδεολογία του «εξεπσιοναλισμού» και η ελληνική περίπτωση ως διαρκής σύγκριση μεταξύ «πρότυπου» και «κακέκτυπου» – Η «τεχνολογία στη χρήση» και ο διεθνής χαρακτήρας του τεχνολογικού φαινομένου κατά Edgerton. Η έννοια του «ενεργού δέκτη» της τεχνολογίας και των τεχνοκοινωνικών δικτύων με παράδειγμα την εισαγωγή της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα.
- Έλληνες μηχανικοί και ελληνική βιομηχανία – Θεσμοί και ιδέες των Ελλήνων μηχανικών από τον δέκατο ένατο στον εικοστό αιώνα – Γιατί οι Έλληνες μηχανικοί του μεσοπολέμου ήταν κατά κύριο λόγο Πολιτικοί μηχανικοί;
- Βιομηχανική τεχνολογία, εργασία και εργατικό κίνημα στην Ελλάδα – Κλωστοϋφαντουργία και καπνοβιομηχανία στον μεσοπόλεμο – η συζήτηση περί «βιομηχανικής υστέρησης».
- Μεταφορικές τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα – Το αυτοκίνητο και ο σιδηρόδρομος – Δημόσια έργα από τον Τρικούπη στον Μεταξά – Παρεμβάσεις στον χώρο και «βενιζελικός εκσυγχρονισμός» – Η τεχνοπολιτική ενοποίηση της ελληνικής επικράτειας.
- Ενέργεια, βιομηχανική ανάπτυξη και η κληρονομιά του εμφυλίου πολέμου – «αριστεροί» και «δεξιοί» μηχανικοί και το ζήτημα της μεταπολεμικής ενεργειακής επάρκειας – Η Ελλάδα στις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου και η τεχνολογική όψη του σχεδίου Μάρσαλ – Τομές και συνέχειες στην ελληνική ιστοριογραφία.
- Ενεργειακά δημόσια έργα και η περιβαλλοντική πρόκληση: η ατέρμονη εκτροπή του Αχελώου.
- Υπολογιστικές μηχανές, μεγάλες συγκεντρώσεις δεδομένων και ελληνικό κράτος από τον μεσοπόλεμο ως την μεταπολίτευση.
- Οι υπολογιστές και οι χρήστες τους στη δεκαετία του ’80 – Η παραγωγή τεχνικής γνώσης «από τα κάτω» – Εθνική συμφιλίωση, καταναλωτική ευδαιμονία και τεχνική συν-εννόηση στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80.
- Βιοϊατρικές τεχνολογίες στην Ελλάδα – Η τεχνική όψη της ανάδυσης ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας – Δημόσιες δαπάνες για την υγεία, μηχανές και αντιπαραθέσεις στο τέλος του εικοστού αιώνα.
- Οι πυρηνικές τεχνολογίες στην Ελλάδα – Οι έως τώρα προσπάθειες ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα – «Ενεργειακή επάρκεια», διακρατικές σχέσεις και τεχνολογίες στον Ψυχρό Πόλεμο – Εκπαίδευση, πολιτικοποίηση και περιβαλλοντικά κινήματα στην Ελλάδα – Ιστοριογραφικοί προβληματισμοί περί τεχνολογικής «αποτυχίας» και «επιτυχίας».
- Εξορύξεις και η «κρίση χρέους» – Η αναζήτηση ορυκτών πόρων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο από το 2010 και μετά – Η ιστορία και το παρόν των εξορύξεων – Τεχνολογίες «πρόβλεψης» και υπολογιστικά μοντέλα στην Ελλάδα – Τεχνοπολιτικές αναζητήσεις μιας θέσης στον κόσμο και τον εικοστό πρώτο αιώνα.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Γλώσσα Αξιολόγησης: Ελληνική
Γραπτή Εξέταση: 100%
Η γραπτή εξέταση θα επικεντρωθεί στην κριτική προσέγγιση κειμένων με μεθόδους που έχουν αναλυθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Προαιρετικά σύνταξη εργασίας και παρουσίαση μέχρι ποσοστού 20%, αφαιρουμένου από το ποσοστό της γραπτής εξέτασης.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Στάθης Αραποστάθης (κ.α.) (επιμ.), Τεχνολογία και Κοινωνία στην Ελλάδα (Εκδοτική Αθηνών, 2015), ISBN: 978-960-213-457-3, Κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο, 50661408.
- Τέλης Τύμπας και Ειρήνη Μεργούπη-Σαβαΐδου (επιμ.), Ιστορίες της τεχνολογίας του εικοστού αιώνα: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα, Ξύλινα Αεροπλάνα, Γαλλικοί Αντιδραστήρες, Γυναίκες Υπολογιστές (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013), ISBN: 978-960-524-404-0, Κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο, 32998372.
- Τέλης Τύμπας, Αναλογική Εργασία, Ψηφιακό Κεφάλαιο (Angelus Novus, 2018), ISBN: 978-618- 5366-03-2, Κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο, 77120019.
- Αντώνης Λιάκος, «Η Ελληνική Ιστοριογραφία το Τελευταίο Τέταρτο του Εικοστού Αιώνα», Σύγχρονα Θέματα, 76-77 (2001).
- Κώστας Κωστής, «Τα Κακομαθημένα Παιδιά της Ιστορίας»: Η Διαμόρφωση του Ελληνικού Κράτους, 18ος – 21ος Αιώνας (Πατάκης, 2015).
- Χρήστος Χατζηιωσήφ (επ.), Ιστορία της Ελλάδας στον Εικοστό Αιώνα, 8τ. (Βιβλιόραμα, 2002).
- Ε. Χ. Καρ, Τι είναι Ιστορία; Σκέψεις για τη Θεωρία της Ιστορίας και το Ρόλο του Ιστορικού (Γνώση, 1999).
- Γιάννης Αντωνίου, Οι Έλληνες Μηχανικοί: Θεσμοί και Ιδέες, 1900-1940 (Βιβλιόραμα, 2006).
- Γιάνης Κορδάτος, Ιστορία του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος με Βάση Άγνωστες Πηγές και Ανέκδοτα Αρχεία (Μπουκουμάνης, 1972), (Α’ Έκδοση 1931).
- Λήδα Παπαστεφανάκη, Εργασία, Τεχνολογία και Φύλο στην Ελληνική Βιομηχανία: Η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά, 1870-1940 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009).
- Γιώργος Μαυρογορδάτος & Χρήστος Χατζηιωσήφ (επιμ.), Βενιζελισμός και Αστικός Εκσυγχρονισμός (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1988).
- Μαρία Συναρέλλη, Δρόμοι και Λιμάνια στην Ελλάδα, (1830-1880) (Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, 1989).
- Στάθης Τσοτσορός, Ενέργεια και Ανάπτυξη στη Μεταπολεμική Περίοδο: Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, 1950-1992 (ΕΙΕ, 1995).
- Γ. Σταθάκης, Το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ: η Ιστορία της Αμερικανικής Βοήθειας στην Ελλάδα (Βιβλιόραμα, 2004).
- Β. Βαμβακάς & Π. Παναγιωτόπουλος (επ.), Η Ελλάδα στη Δεκαετία του ’80: Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό (Πέρασμα, 2010).
- S. Arapostathis & Α. Tympas (eds.), History of Technology, Vol. 33, Special Issue: History of Technology in Greece, from the Early 19th to 21st Century, 2017.
- K. Gavroglou, M. Patiniotis, F. Papanelopoulou, A. Simoes, M. Diogo, A. Carneiro, Sanchez, A. Belmar, & A. Nieto-Galan, «Science and Technology in the European Periphery: Some Historiographical Considerations», History of Science, Vol. 46, 2008.
- Anthony Mohle & Gordon Wood (eds.), Imagined Histories: American Historians Interpret the Past (Princeton University Press, 1998).
- Σημειώσεις και μεταφράσεις που παρέχονται από τον διδάσκοντα.